Garachico

Geschiedenis

Garachico ligt aan de noordkust van Tenerife en ligt aan de voet van een vijfhonderd meter hoge klif. Garachico heeft een oppervlakte van 29 vierkante kilometer en telt ongeveer 5100 inwoners. De plaatst is gesticht door Genuese bankiers die het dorpje geschonken hadden gekregen van de Spaanse koning nadat ze geholpen hadden met de verovering van Tenerife. Het dorpje was vroeger erg belangrijk voor het eiland. Zo zit er een grote haven bij het dorpje en dit was een belangrijke uitvoerhaven van Malvasia wijnen en andere lokale producten die onder andere geëxporteerd werden naar Europa en de Verenigde Staten. Zo woonden er ook veel rijke mensen in Garachico en waren er erg mooie huizen. Ook is er een verhaal dat er een straat bestaat uit alleen maar marmer. Het was een van de vooraanstaande dorpjes en een erg mooie plek. In 1706 was er een vulkaanuitbarsting dat Garachico bereikten en hiermee werd de haven en een groot gedeelte van het dorp verwoest door de lavastromen. Hierdoor is er een einde gekomen aan de handel die werd gedreven vanuit Garachico en is het dorpje een beetje in slaap gesukkeld. Wel is fort San Miquel uit 1575 behouden en gerenoveerd.

Toerisme

De afgelopen tijd zijn ook veel andere oude gebouwen in Garachico gerestaureerd en beginnen er ook weer steeds meer toeristen naar Garachico te komen. Een last minute Tenerife is dan ook niet heel duur. Hoewel het massatoerisme nog steeds alleen in het zuiden en zuidwesten van Tenerife te vinden is, zie je toch veel toeristen die opzoek zijn naar authenticiteit in Garachico. De meeste toeristen zijn hier dan ook maar een weekendje en dit is tevens te wijten aan het feit dat het dorpje geen strand kent. Daarnaast is er ook weinig plek in Garachico om uit te breiden. Zo staan er niet veel grote hotels aan de rand van de kustlijn maar zijn het vooral kleine hotelletjes in de stad. Om de echte Canarische sfeer te proeven en het dagelijks leven te zien, moet je zeker een tripje naar Garachico plannen wanneer je op Tenerife bent. Dit komt dan ook vooral doordat Garachico zijn belangrijke status is verloren, waardoor wel veel van het oorspronkelijke dorpje behouden is gebleven.

Bezienswaardigheden

Desondanks is Garachico wel een prachtige en authentieke stad met mooie bouwwerken zoals de koosteers van Santo Domingo en San Francisco. Ook de kerken van Santa Ana en Nuestra Senora de los Angeles en natuurlijk het kasteel van San Miguel zijn een bezoekje waard. Door de lava die in 1706 door het dorpje stroomde, is dit hier afgekoeld en zijn er zwembaden ontstaan in het lavagesteente wat nu veel mensen trekt. Veel mensen die het dorpje bezoeken, komen alleen op het Plaza de la Libertad en bezoeken alleen de kust. Hierdoor zijn vele straatjes in de stad erg rustig en is het leuk om deze te verkennen wanneer je meer van de stad wilt zien. Zo kom je vele kloosters, koloniale gebouwen en andere historische monumenten tegen in Garachico.

’s Avonds is Garachico vaak een rustig stadje waar niet veel te doen is, tenzij er een festival of een feest is. Dit gebeurt regelmatig en een feest wat je niet zou moeten missen is Ricos de Fuego. Dit feest wordt maar een keer in de vijf jaar georganiseerd en hierbij worden vuurballen van de klif naar beneden gegooid zoals de lava dit ook deed in 1706.

13985428889_d3e004f4ec_z 15908304902_1589944e94_z