Uncategorized

Geschiedenis van de Canarische Eilanden

De Canarische eilanden zijn een eilandengroep in de Atlantische Oceaan ten westen van Marokko. De eilanden kennen een grote geschiedenis met diverse mensengroepen die de eilanden bewoont hebben. Momenteel behoort de eilandengroep tot Spanje en kent het in totaal ruim 2.1 miljoen inwoners met als hoofdstad Santa Cruz op Tenerife en Las Palmas op Gran Canaria.

photo-1525711857929-4272fb4a040f

De eerste bewoners van de eilandengroep kwamen vermoedelijk rond 3000 voor Christus uit Noord-Afrika en waren zeer waarschijnlijk verwant aan het huidige Berbers. Vanaf de tweede eeuw voor Christus werden de eilanden door de Guanchen bewoont, dit duurde tot de Spaanse verovering in de vijftiende eeuw, tot daarvoor waren de Guanchen de enige bewoners van de eilanden. De Guanchen leefden zeer primitief op de eilanden, ze leefden bijna allemaal in grotten op een enkeling na en gebruiksvoorwerpen maakten zij van aardewerk, steen en hout. Later werden zij verdreven van het eiland door de Spanjaarden, in eerste instantie konden de Guanchen de eilanden goed verdedigen en stand houden, maar uiteindelijk moesten ze zich toch gewonnen geven. De meeste Guanchen kwamen om het leven in de strijd om hun eilanden te behouden, de gene die de strijd wel overleefden werden als slaven verkocht en gebruikt.

Na de verovering van de Spanjaarden werden de eilanden veel welvarender, omdat er door de Spaanse verovering veel meer handelsmogelijkheden waren. Ook kwamen er veel Vlamingen naar de eilanden die zelf suikerplantages gingen runnen en er in gingen handelen. De Vlamingen namen hun cultuur mee en brachten deze over op de eilanden, tot op de dag van vandaag zijn er huizen en straten met Vlaams getinte namen. Suikerriet werd uiteindelijk het belangrijkste export middel van de Canarische Eilanden en zorgde er voor een heel groot gedeelte voor dat de welvaart steeg. In de jaren daarna kreeg de eilandengroep nog te maken met de Nederlanders die de eilanden ook probeerden te veroveren, dit is uiteindelijk niet gelukt en de Nederlanders hebben zich terug getrokken. In 1812 werden de Canarische Eilanden officieel een provincie, al ontstond er direct al onenigheid tussen de tweede grootste steden, wie nog de hoofdstad mocht zijn. in 1927 besloot de Spaanse regering om de Canarische Eilanden op te splitsen in twee provincies met twee verschillende hoofdsteden.

 

Leave a Reply